sábado, 18 de septiembre de 2010

O consumo de pasta


Na sociedade tradicional galega o consumo de pasta limitábase á clásica sopa de fideos ou de cuscús cando se facía o cocido e a uns macarróns con carne de cando en vez.
Tanto os macarróns, coma os fideos e o cuscús formaban parte da axuda do Goberno americano que recibían as familias máis humildes, pero as patacas seguían sendo a basa da alimentación da poboación galega.
Na popularización da pasta, ó meu entender, influíron factores tales como:
  1. A televisión; nas películas americanas e italianas (lembremos que o cine italiano tivo un gran éxito nos anos 60 e 70) os protagonistas comían pasta; os anuncios publicitarios de determiñados productos mostraban pratos de pasta moi apetecibles;
  2. Os emigrantes que viñan pasar as súas vacacións ou que retornaban viñan afeitos a comer pasta nos países que os acolleran, tanto iberoamericanos coma europeos;
  3. Os nenos comíana sen dificultade, preferíndoa ó peixe ou ás verduras;
  4. O seu módico prezo era un incentivo para as amas de casa e as mulleres aprenderon novos xeitos de preparala, máis condimentada e menos caldosa;
Os máis reacios a consumir pasta eran os homes de máis idade, que seguían preferindo o caldo; as mulleres, aínda que foran vellas, sempre se adaptaron millor ós cambios. Hoxe a meirande parte das persoas, principalmente os máis novos, consumen pasta varias veces por semán.


No hay comentarios:

Publicar un comentario