Os entrantes ou entremeses eran propios das festas e tamén das vodas; tanto na casa do noivo coma da noiva, nas que se reunían os correspondentes familiares e convidados, antes de saír para a eirexa había costume de servir un aperitivo, tamén chamado tentempié, refrixerio ou, xa máis recentemente, piscolabis.
Este costume aparece a mediados dos anos 60, despois do Concilio Vaticano II, cando o xexún antes de comulgar se reduce de tres a unha hora e coincidindo con que as vodas, millor dito a celebración relixiosa correspondente, xa se poden celebrar despois do mediodía, as 12 ou á 1 da tarde.
Ofrecíanse, segundo o número de convidados, capacidade económica da familia, posición social, etc.:
- Roscas, biscoitos e outros doces, acompañados de viño doce tipo Málaga ou Xerez, caña e licor café para os homes e anís para as mulleres;
- Xamón, chourizos, queixo e viño da casa, con pan de molete;
- Ámbalas dúas couas, doce e salgado;
- Xa máis recentemente, vermut, olivas, canapés, embutidos variados, empanadiñas, croquetas...;
No hay comentarios:
Publicar un comentario