domingo, 7 de marzo de 2010

A froita (2)

A froita nonse consideraba verdadeiramente un alimento; pola contra, segundo a crenza popular, quitaba o apetito, por iso non se consumía inmediatamente antes de xantar ou como sobremesa, senón entre horas ou para "mata-la sede". Pero non acontecía o mesmo cando se trataba de froitas cocidas (en compota), asadas ou confitadas.

Na idade adulta o consumo de froita íase reducindo, sobre todo no caso dos homes que, ás veces, "nen a probaban".

As cereixas:
eran moi apreciadas. Habíaas de varias calidades:

  • de cor máis clara e maior tamaño;

  • de cor escura e miúdas;

Como froitas de óso que son, estábanlles prohibidas ás mulleres durante a menstruación e tamén despois do parto.

Tamén se valoraban as cerdeiras pola calidade da súa madeira empregada en ebanistería.




Os figos:


As figueiras eran relativamente abondantes na paisaxe galega, xa que esta árbore medra con facilidade no noso territorio.

Os figos tomábanse moitas veces directamente da árbore. É unha froita moi delicada que se bota a perder en pouco tempo.



Similares ós figos son as brebas. "Non che caerá esa breba" é un dito moi popular; as brebas eran máis apreciadas que os figos.


Figos chumbos ou figos da tuna, eran os froitas da chumbieira ou figueira da tuna (cactus) que antes se vían en moitas eiras, a carón dos balados.

No hay comentarios:

Publicar un comentario