domingo, 28 de noviembre de 2010

O viño

Había moitas familias que producían viño para o autoconsumo, segundo as zoas, pois non toda a xeografía galega ten as condicións climatolóxicas axeitadas para o cultivo da vide.Por outra banda, a non ser nas comarcas especificamente productoras, os campesiños con poucas terras precisaban estas para o cultivo de millo, trigo, centeo ou patacas, a ser posible en cantidade suficiente para autoabastecerse. E así prantaban as cepas en terreos apartados, de escasa extensión, que non lle merecía a pena desprazar o gando e o carro para traballalos.
Noutros casos aaproveitaban os terreos das viñas para prantar patacas ó legón, repolo ou outras verduras. Pero como a terra que quedaba debaixo das viñas era sombriza, esta producción era escasa e de calidade
regular.
Para as viñas tamén se empregaban os límites da eira ou das leiras pechadas por balados, zoas nas que non se podía traballar comodamente co arado.
Os coidados que precisaban as viñas (cavar, fondar, abonar, podar, sulfatar...) estábanlle reservados ós homes, agás os
labores de vendimar e de leva-las uvas ó lagar, nos que paricipaba a familia ó
completo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario