- A froita co tempo madura;
- A froita roubada é a que millor sabe;
- A laranxa, pola mañá, ouro; ó mediodía, prata; pola noite, mata: era unha crenza popular moi extendida;
- Apodrecer de maduro; dise, no plano metafórico, dunha situación conflictiva que xa non ten saída;
- Caír de maduro; o mesmo que apodrecer de maduro;
- Co tempo maduran as uvas;
- Coller unha boa anada: obter unha colleita abondante;
- Do ano da pera: tamén do ano da polca, do ano da nana, do ano de antaño, do ano atapún..., antiguo, pasado de moda, desfasado; tamén de los tiempos del rey que rabió;
- Estar a partir un piñón: ser moi amigos;
- Estar coma unha uva pasa ou coma un figo paso ou coma un figo chumbo: Ser vello e/ou estar delicado de saúde;
- Estar papando brebas: non facer nada, estar despistado, distraído; tamén "estar papando moscas";
- Feita/o coma unha pera: ben axeitado, perfecto, admirábel, de boa figura; tamén se pode aplicar a persoas; dito curioso se temos en conta que as peras presentan formas moi irregulares, a diferencia doutras foitas e froitos que tenden á simetría;
- Ir á prea: ir roubar froita ás hrtas dos viciños;
- Non che caerá esa breba: non terás a sorte de acadar iso ó que aspiras ou desexas; ;
- Non se lle poden pedir peras ó olmo; non se pode agardar dunha persoa algo que non está nas súas posibilidades;
- Outonecer: dise das froitas e legumes que, pasado o tempo, non maduran, que quedan estancadas no seu proceso de crecemento;
- Quedarlle coma unha pera: dise principalmente dunha prenda de vestir que perfectamente axustada á media; tamén se di "quedarlle que nen pintada/o";
- Quien nísperos come, espárragos chupa, bebe cerveza y besa a una vieja, no come, ni chupa, ni bebe, ni besa;
- Una perita en dulce;
- Vale máis pan duro que figo maduro: porque o pan dura aínda se aproveita e os figos maduros logo apodrecen;
- Xaponesas: variedade de ameixas similares ás xemas;
jueves, 25 de febrero de 2010
Refráns, ditos e expresións da fala popular relacionados coa froita
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario